مطبوعات
رسانههای نوشتاری در الجزایر از فعالیت نسبتا گستردهای برخوردارند و درحال حاضر دهها عنوان نشریه اعم از روزنامه، هفتهنامه، ماهنامه، فصلنامه و سالنامه به زبانهای عربی و فرانسوی در این کشور منتشر میشود. نشریات دولتی سابقه طولانی دارند اما نشریات و روزنامههای غیردولتی در دو تا سه دهه اخیر رشد چشمگیری داشته و جایگاه خوبی را در بین خوانندگان پیدا کردهاند. اصولا روزنامهخوانی در میان مردم الجزایر رواج دارد اگرچه که طی سالهای گذشته با گسترش فضای اینترنت و تمایل صاحبان روزنامهها به فعالسازی تارنماها، شیوه دنبالکردن اخبار تغییر کرده و طبیعتا امروز دنبالکنندگان اخبار از سایتها، بیش از کسانی هستند که روزنامههای کاغذی را خریداری میکنند. با این حال، سنت روزنامهخوانی همچنان در این کشور رواج دارد و ارتباط با روزنامههای کاغذی همچنان بخشی از فرهنگ صبحگاهی بسیاری از مردم است.
مهمترین روزنامهها در الجزایر
روزنامهها در الجزایر به دو بخش عربی و فرانسوی تقسیم میشوند و هر بخش جایگاه و خوانندگان ثابت خود را دارد. دوزبانه بودن مردم الجزایر، دو جریان مطبوعاتی موازی را به دو زبان عربی و فرانسوی ایجاد کرده که توانستهاند مکمل خبری و رسانهای خوبی درطول سالها برای مخاطبان باشند. در میان روزنامههای عربی، روزنامههای الخبر، الشروق، النهار، البلاد، المساء و الشعب از جمله پرخوانندهترین روزنامهها هستند. همچنین در میان روزنامههای فرانسویزبان، میتوان از روزنامههای El Watan،El Moudjahid، Le xpression و liberte نام برد. البته نشریات بینالمللی نیز در الجزایر توزیع میشوند که مهمترین آنها الشرق الأوسط، لوموند، فایننشال تایمز، لفیگارو و لیبراسیون هستند.
رادیو الجزایر
موسسه ملی رادیو الجزایر تحت نظارت و سرپرستی وزارت ارتباطات فعالیت میکند و مدیرکل آن از سوی وزیر ارتباطات منصوب میشود. این مؤسسه دارای 6 شبکه سراسری رادیویی شامل شبکه اول (زبان عربی)، شبکه دوم (زبان عربی و آمازیغی)، شبکه سوم (زبان فرانسوی)، رادیو بینالمللی (زبانهای انگلیسی، اسپانیولی، عربی و فرانسوی)، رادیو قرآن (زبان عربی)، رادیو فرهنگ (زبان عربی و فرانسوی) و همجنین رادیو جیل اف.ام است. همچنین هریک از استانهای الجزایر دارای یک شبکه رادیویی محلی مختص به خود هستند. رادیو البهجه نام شبکه رادیویی ویژه الجزیره پایتخت الجزایر است. رادیو الجزایر همچنین برنامههای خود را بهصورت آنلاین و پادکست به شنوندگان خود عرضه میکند. این رادیو بهویژه رادیو بینالمللی الجزایر طی سالهای گذشته مخاطبان بیشتری جذب کرده و در پوشش اخبار بینالمللی و تحلیلها، توانسته است رویکردی حرفهای را دنبال کند.
تلویزیون الجزایر
موسسه ملی تلویزیون الجزایر تحت نظارت و سرپرستی وزارت ارتباطات فعالیت میکند و مدیرکل آن از سوی وزیر ارتباطات منصوب میشود. این مؤسسه دارای هشت شبکه تلویزیونی با عناوین شبکه اول (عربی)، شبکه دوم (فرانسوی)، شبکه سوم (شبکه خبر)، شبکه چهارم (آمازیغی)، شبکه پنجم (شبکه قرآن)، شبکه ششم (شبکه الجزایر)، شبکه هفتم (شبکه دانش) و شبکه هشتم (شبکه یادبود) است.
شبکههای تلویزیونی خصوصی و ماهوارهای
امکان راهاندازی شبکههای خصوصی از سال 2012 در الجزایر فراهم شد. از آن سال تاکنون شبکههای تلویزیونی مختلفی راهاندازی شدهاند که هریک در زمینههای گوناگون فعال هستند. مهمترین این شبکهها النهار، الشروق و البلاد به همراه تعداد دیگری از شبکههای عربی و فرانسوی است که از ماهوارههای نایل ست، هاتبرد، بدر و غیره قابل دسترسی است.
خبرگزاری الجزایر
خبرگزاری الجزایر (APS) در سال 1961 در بحبوحه جنگ آزادیبخش الجزایر تأسیس شد و تا سال 1985 بطور خصوصی اداره میشد. این خبرگزاری در سال 1985 در اختیار دولت قرار گرفت. مدیرعامل این سازمان از سوی وزیر ارتباطات منصوب میشود. این خبرگزاری در مراکز استانی این کشور و همچنین در کشورهای آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا، مصر، مراکش، عمان و سنگال دارای دفتر است. در سال 1393 یادداشت تفاهمی میان این خبرگزاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در تهران منعقد شد. چندسال بعد به موجب این یادداشت تفاهم برای مدت کوتاهی دفتر خبرگزاری ایرنا در الجزایر مجددا بازگشایی شد. درحال حاضر دفتر ایرنا در الجزایر فعال نیست اما یادداشت تفاهم برای همکاری دیگر رسانهای میان این دو سازمان، همچنان به قوت خود باقی است. خبرگزاری الجزایر تنها خبرگزاری رسمی این کشور است و اخبار خود را به چهار زبان عربی، فرانسوی، آمازیغی و انگلیسی منتشر میکند.
رسانههای اینترنتی در الجزایر
طی سالهای گذشته، رسانههای اینترنتی رشد چشمگیری در این کشور داشته و به همین منظور دولت الجزایر در دستورالعملی شرایط تأسیس و نحوه فعالیت این رسانهها را چارچوببندی قانونی کرده است. «دستورالعمل ساماندهی به فعالیت رسانهها درفضای اینترنت» یک سند اجرایی است که تازهترین اقدام دولت الجزایر برای ساماندهی فعالیت اینترنتی رسانهها و تأسیس رسانههای جدید در فضای اینترنت محسوب میشود. با گسترش رسانههای اینترنتی و افزایش دامنه روزنامهنگاری مجازی، نیاز قراردادن فعالیتهای رسانهای اینترنتی در چارچوب قوانین، در همه نظامهای سیاسی احساس میشود. این پیشبینی قانونی از سوی قانونگذار الجزایری با صدور این دستورالعمل، انجام شده است. این دستورالعمل، شروط لازم برای فعالیت رسانهای در اینترنت را برای تمامی اشخاص حقیقی دارای تابعیت الجزایری و اشخاص حقوقی تابع قوانین این کشور، مشخص می کند. همچنین شرایط لازم برای تأسیس رسانه اینترنتی را هم قید میکند. این دستور العمل در نوامبر 2020 صادر و لازمالاجرا شد.